miercuri, 10 octombrie 2007

Între mâţă şi pisică

Nu de puţine ori am văzut bărbaţi în toată firea alintându-şi partenera cu unul din cele două apelative. Fie că este vorba despre soţie, amantă sau prietenă... femeia s-a regăsit întotdeauna, în ochii bărbatului... într-o formă de felină.

Conform DEX-ului, mare diferenţă între cele două nu există. Mâţa pare a fi doar... pui de pisică. Şi poate de aici pornesc proverbele care o descalifică - „a se uita ca mâţa în calendar”, „a fi învăţat ca mâţa la lapte” sau „a nu avea nici mâţă la casă”. Toate până la un punct: mâţa se rupe în două şi devine pisică. Vorbim deja de un alt statut: şapte vieţi şi mai multă graţie în mişcare. Dar până acolo, aceleaşi calităţi, aceleaşi defecte. Ochi ageri şi gheare ascuţite! Amândouă ştiu să iubească, să fie blânde... şi ambele sunt prefăcute şi zgârie rău.

Şi dacă e să rămânem la alinturi din lumea celor care nu cuvântă... am mai întâlnit, destul de des: iepuraş, fluturaş, buburuză, albinuţă, puiuţ, păsărică (mai nou)… însă niciodată... căţea. Şi ştii de ce? Pentru că partenera are oricum... sânge de felină... iar tu vei deveni în scurtă vreme... şoricel.

Text: Iulian Sandu, Radio Guerrilla

Niciun comentariu: