vineri, 15 februarie 2008

Povestea celor trei Crai de la Răsărit

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi... n-aş mai scrie pe blog. Se făcea că în acest ţinut îndepărtat, al Modovei... autorităţile locale au fost asigurate acum câteva luni că vor primi un elicopter pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, cunoscut de popor sub denumirea de SMURD. E drept, Iaşul a avut elicopter până acum doi ani, când în timpul unui zbor de verificare, aparatul s-a prăbuşit... iar întregul echipaj şi-a pierdut viaţa. De atunci şi până acum, autorităţile locale, mai mult sau mai puţin colorate politic au bătut la poarta Capitalei în speranţa că Iaşul va primi un nou aparat. În loc să aducă bucurie, confirmarea a încurcat şi mai tare firul poveştii.

Zilele trecute, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi a ieşit la lumină cu o declaraţie care a aruncat în război forţele binelui şi ale răului. Cu o voce galben liberală, medicul Mihnea Hurmuzache a declarat presei că din raţiuni geografice, elicopterul promis Iaşului... va rămâne la Bacău. Aparatul va acoperi întreaga regiune a Moldovei şi este firesc să fie amplasat cât mai în centru, spunea şeful ASP.

După acest episod, a ieşit pe scenă un nou personaj. Senatorul Dan Cârlan, lider al democrat liberalilor ieşeni a văzut întreaga situaţie creată ca pe o înţelegere între liberali şi pesedişti. Prin intermediul unui comunicat de presă, Cârlan a declarat că este incredibilă uşurinţa cu care axa imorală Fenechiu - Hrebenciuc (axa suport a frăţiei PSD-PNL, care menţine la guvernare catastrofa Tăriceanu II)... este gata să distrugă una din cele mai aşezate şi migăloase construcţii medicale din ultimii ani: Centrul Regional SMURD Iaşi. După logica lor, spune Cârlan... Bacăul este mai în centrul Moldovei decât Iaşul... iar elicopterul de intervenţie ar fi mai eficient dacă ar decola de acolo.

N-a trecut nicio oră... şi deputatul PNL, Relu Fenechiu, liderul liberalilor ieşeni a ieşit la rampă... cu un atac direct la adresa lui Cârlan pe care îl acuză că a primit ca circulară, sub semnătura lui Traian Băsescu... dispoziţia de a asocia cât mai mult imaginea PNL cu cea a PSD. Totodată, Fenechiu îl invită pe Cârlan la tăcere... şi subliniază că realizările acestuia nu-l legitimează să vorbească despre interesul Iaşului. Cum era de aşteptat, şeful filialei locale a PNL, trece în paranteză şi proiectele în care s-a implicat. Mai mult, el îi asigură pe ieşeni că teama lui Cârlan, vis-a-vis de problema elicopterului este neîntemeiată şi merge mai departe. Dan Cârlan are pe conştiinţă alături de primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita... îndatorarea nesăbuită a oraşului şi alăturarea în speculaţiile fotbalistice cu bani publici.

Şi uite aşa, Fenechiu introduce în poveste încă un personaj. Vicepreşedintele PSD, Nichita... care a declarat că SMURD nu este o proprietate politică ci un serviciu pentru ieşeni. Edilul şef a adăugat că Bacăul nici nu dispune de medici specialişti de medicină de urgenţă care să asigure gărzile pe elicopter. Şi pentru că orice declaraţie trebuie să aibă şi o tentă politică, Gheorghe Nichita a subliniat că este regretabil ca SMURD să devină subiect de dispută între partidele din fosta alianţă DA.

Aşadar, avem trei crai de la răsărit, niciunul ieşean... însă toţi luptă pentru aceeaşi cauză - elicopterul SMURD să ajungă la Iaşi. Şi asta, în condiţiile în care, când au văzut pentru prima oară elicopter, cei trei au plecat în munţi... să-i caute cuibul. Ş-am încălecat pe-o şa... şi atât. Că va urma!
Text: Iulian Sandu, Radio Guerrilla

Niciun comentariu: