joi, 14 februarie 2008

Pentru progresul iiepocii, iubiţi-vă!

Astăzi e cu Bună Seara şi Happy Valentine! Mă amuză un offline găsit pe messenger: “În această zi - Valentine`s Day, sfântă sărbătoare comercială, vă urez... să vă vină mintea la cap!” Apoi dai click pe un link şi iată minune mare: “Ştii să iubeşti? Ai ajuns într-un loc magic. Bine ai venit în pagina de amor!”

Prostia ca încremenire în proiect... la asta m-am gândit astăzi în timp ce veneam spre redacţie. Cred că toată lumea a vorbit pe radio, la televiziune şi în ziare, despre Ziua Îndrăgostiţilor. La Iaşi, Primăria a organizat chiar o paradă... un kitch... o caravană de taximetre, un tir colorat... probabil Valentine’s Day trebuia să semene a Carnavalul de la Rio... însă a arătat mai mult a Ziua Recoltei. Autorităţile locale au aprobat organizarea unei manifestări publice de “Sfântul Valentin” - aşa arătau titlurile de astăzi dimineaţă. Însă, în necunoştinţă de cauză, biata presă... ca să nu zic beata... habar nu are că "sfântul pomenit" nu există în calendar.

Şi după cum spuneam... Caravana Recoltei de la Rio a trecut dintr-un capăt în altul al oraşului, de dimineaţă până seara. Oraş frumos, istoric, universitar, care seamană astăzi cu un Las Vegas pakistanez: plin de tarabe şi măsuţe... unde comercianţii vând inimioarele alea pufoase cu “I Love You”, ciocolată în diferite forme, cupidoni, ursuleţi de pluş, bla bla bla, love is in the air! Mai mult, la hypermarket primeşti bomboane cadou, te poţi căsători pentru o zi, muzică, spectacole de dans la alimentară, confeti la piaţă... Vai, ce ne place de Valentine!

Chiar dacă sărbătoarea nu este a noastră, ci e de import, ca multe alte lucruri din România... sunt unii care o ţin. E o zi în care se cheltuiesc bani pe cadouri simbolice... deşi dacă ar fi să mă dau idealistă... aş putea spune că nu avem nevoie de Ziua Îndrăgostiţilor, Valenine’s Day sau Dragobete. Mă întreb: oare câţi oameni au fost prinşi în aceast "hei-rup" colectiv, gen "Tovarăşi, pentru progresul iiepocii, iubiţi-vă!". Cam ăsta a fost sentimentul pe care l-am avut de "Ziua îndrăgostiţilor". Însă, bine că s-a terminat... Deşi, bărbaţii mai au de furcă - se apropie 8 martie domnilor! Flori şi mărţişoare pentru mama, pentru iubita, pentru soacra... pentru toate femeile care vă fac viaţa un calvar!
Text: Loredana Ţifachi, Radio Guerrilla

Niciun comentariu: